Beeld Jan van Breda

Lotte Wolf: vinoloog met een rebels karakter | Het Parool

Lotte Wolf, die deze week plotseling overleed, was een van de beste en bekendste vinologen van haar generatie.

Eigenlijk vond Lotte Wolf het vooral grappig, en ook een beetje gek, dat het vak van sommelier een snobistisch imago heeft.

“Want goedbeschouwd zijn de meesten van ons vooral best wel nerds. We lezen scheikundige boeken voor het slapen gaan. We appen elkaar nieuwe, obscure vondsten, we houden van geeky spelletjes en troeven elkaar waar het maar kan af met gekke feitjes.” Dat zei Wolf in 2015 in een interview met zeven jonge vakgenoten in Het Parool.

Wolf was een van de beste en bekendste vinologen van haar generatie. Ze werkte sinds 2015 als wine director bij hotel Sofitel Legend The Grand Amsterdam en het bijbehorende restaurant Bridges aan de Oudezijds Achterburgwal.

Volgens directeur Remco Groenhuijzen had Wolf een rebels karakter en zag je dat terug in de wijnkaart die ze geheel naar eigen smaak samenstelde. Een smaak die ze zelf omschreef als speels, avontuurlijk en vooral biologisch.

Groenhuijzen: “Ze was altijd op zoek naar biologische wijnen van kleine, relatief onbekende wijnboeren waar ze meestal direct mee in contact stond. Ze vond het mooi om het verhaal achter een fles te kunnen vertellen.”

Zelf wijn maken
De liefde voor wijn ontstond toen Wolf op haar 18e een backpackreis door Nieuw-Zeeland maakte en zonder enige ervaring bij een viersterrenhotel ging werken om geld te verdienen. Ze maakte er kennis met het vak van sommelier.

Eenmaal terug in Nederland ging Wolf daarom ook aan de slag in de horeca, onder meer bij restaurant Fifteen van Jamie Oliver en het Haagse Seinpost, waar ze als jongste cursist ooit haar vinologiediploma haalde.

Op haar 23e werd Wolf ontdekt door topchef Sergio Herman. Hij lijfde haar in als hoofdsommelier in zijn inmiddels gesloten driesterrenrestaurant Oud Sluis.

Wat Wolf typeerde was de manier waarop ze over wijn kon vertellen, zegt goede vriendin Laura de Grave. Zo vergeleek ze Chardonnay met zangeres Beyoncé: ‘een wijn met een volle body, die bijna iedereen kent’. Cabernet sauvignon was een ‘krachtpatser’, of: ‘een hele sterke rugbyspeler’. De Grave: “Zo werd het een beetje rock ’n roll en voor iedereen begrijpelijk.”

Een van Wolfs grootste hobby’s was zelf wijn maken. Ze was net zo gelukkig als ze op haar regenlaarzen in een wijngaard stond als wanneer ze in nette kleding in het restaurant werkte.

“Mensen kijken soms niet verder dan de fles en het etiket, maar juist het landbouwproces maakt het allemaal zo machtig interessant,” zei ze daar zelf over in het interview in Het Parool.

Zuid-Afrika
Eens in de zoveel tijd reisde Wolf naar Zuid-Afrika, waar ze op een wijngaard haar eigen druiven verbouwde en wijn van maakte. In februari van dit jaar lanceerde ze haar eerste wijn: Touch of Dutch. De Grave: “Ze had er zoveel plezier in. Elke keer als ze in Zuid-Afrika was, stuurde ze foto’s dat ze tot aan haar knieën in de druiven stond.”

Dinsdag zou Wolf opnieuw naar Zuid-Afrika gaan. Ze overleed die dag plotseling in haar huis in Amsterdam aan een nog onbekende, maar natuurlijke doodsoorzaak.

Wolf is 32 jaar geworden.

© Het Parool

Beeld Yoram Otten