Onkruid Vergaan Nie 2017 (uitverkocht)

HerkomstZuid-Afrika, Swartland
Druivenras(sen)Sémillon
Smaaktype
Alcoholpercentage12.5%
Serveertemperatuur14 – 16°C
Bewaarperiodetot 8 jaar na de oogst
BeschikbaarheidEr is niet veel meer…

Lotte over deze wijn

Onkruid vergaat niet… Mijn levensmotto! Maar ook het motto van deze druif, want de Sémillon geeft wijnen die vaak tientallen jaren kunnen ouderen. Het is in mijn visie een beetje ondergeschoven kindje. Maar eentje met enorme potentie en misschien juist daardoor mijn favoriete druif. Het geheim van een eeuwige jeugd!

De regio Hemel en Aarde Ridge (waanzinnig mooie naam) ligt in Hermanus, een uur rijden ten Oosten van Kaapstad. Hier bevinden zich mijn Sémillon wijngaarden. Het is hier iets koeler omdat het dichtbij zee ligt. De bodem is een combinatie van een ijzerhoudend roodkleurig gesteente, genaamd Koffieklip en Koue Bokkeveld Shale. De wijn heb ik gemaakt in mijn kelder in Stellenbosch. Ik plukte de druiven ’s ochtends vroeg, perste ze in de winery en heb ze daarna laten rusten in houten vaten van 300 liter.

Pas na negen maanden heb ik de wijn gebotteld, met een klein beetje sulfiet om de grote oversteek naar Nederland vlekkeloos te laten overleven. Alles geheel volgens mijn wijnmaak-filosofie: Unfined en Unflitered.

De wijn is een kameleon bij veel visgerechten: Probeer maar eens gerookte makreel of zalm. Maar bij een stukje gebakken tong houdt ie zich ook goed overeind.

Wijngaard

Alle druiven komen van één wijngaard in de Paardeberg Mountain. De wijngaard is aangeplant in 1997 en alle druiven zijn Gobelet gesnoeid (Bush Vines). Er wordt niet geïrrigeerd. Vanaf 2014 wordt er biologisch gewerkt in de wijngaard en er wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën. De bodem bestaat voornamelijk uit verweerd graniet en de wijngaard heeft een helling richting het zuidwesten.

Vinificatie

De druiven zijn geoogst bij verschillende suikerniveau ’s om te zorgen dat de wijn goede pH en zuurgraad heeft, met daarbij een goede structuur en aroma’s. Oxidatie voor aanvang van de vergisting is toegelaten om complexiteit en houdbaarheid van de wijn te verbeteren. De wijn is vergist in voornamelijk (90%) roestvrijstaal bij een lagere temperatuur (14C), de rest van de wijn is vergist in gebruikte houten vaten van 300L. 20% van de druiven zijn in zijn geheel vergist op de schillen met in totaal twee weken schilcontact. De wijn is opgevoed voor 7 maanden in roestvrijstaal en gebruikte houten vaten, waarna de wijn is geblend en gebotteld in september. De wijn is niet geklaard en niet gefiltreerd. 

Houtopvoeding

De wijn is opgevoed voor 7 maanden in roestvrijstaal en gebruikte houten vaten.

Bestellen