Die Wolf is Los 2017 (Uitverkocht)

HerkomstZuid-Afrika, Swartland
Druivenras(sen)Chenin Blanc
Smaaktype
Alcoholpercentage12.5%
Serveertemperatuur14 – 16°C
Bewaarperiodetot 8 jaar na de oogst
BeschikbaarheidAlleen via email te bestellen (winewolffoundation@gmail.com)

Het verhaal

Nadat Lotte verschillende jaren haar wijnen in houten vaten had bewaard, kocht ze in 2017 een betonnen ‘ei’. Een investering van € 4.000, waardoor de wijn nog beter zou gaan smaken. Lotte was in een uitgelaten stemming over haar aankoop en in haar euforie schreef ze op haar ei: ‘Die Wolf is Los’ …. En natuurlijk is dat de naam geworden van deze Chenin Blanc, waarmee de Touch of Dutch collectie in 2017 is uitgebreid.

De Chenin Blanc is één van de bekendste witte druiven uit Zuid-Afrika. De druiven voor deze wijn komen uit Paardeberg Mountain (Swartland), een gebied net ten zuiden van Malmesbury. De stokken zijn zo’n 35 jaar oud en de wijngaard wordt niet geïrrigeerd, waardoor de opbrengst relatief laag is maar de smaak van de druif extra intensief. Lotte heeft haar ei met deze Chenin Blanc ingewijd. Hoewel het ei een volume heeft van ongeveer 1.600 liter, had Lotte het altijd liefkozend over ‘haar eitje’. 

Wijngaard

Alle druiven komen van een wijngaard op de Paardeberg Mountain, ten zuiden van Malmesbury in Swartland. De wijngaard is aangeplant in 1984, alle wijnstokken zijn Gobelet gesnoeid (Bush Vines) en de wijngaard wordt niet geïrrigeerd. Vanaf 2014 wordt er biologisch gewerkt in de wijngaarden en worden er geen chemicaliën meer gebruikt. De bodem bestaat uit verweerd graniet en klei. De wijngaard ligt op een hoogte van 280m en heeft een helling, die richting het zuidwesten ligt. 

Vinificatie

De datum van de oogst is bepaald op smaak van de druiven en niet op de hoeveelheid suiker (Balling). De druiven hebben contact met zuurstof voor een 100% oxidatie voor de aanvang van de fermentatie, om hiermee de complexiteit en houdbaarheid van de wijn te vergroten. De druiven zijn geperst met een “Basket Press”, met maximaal 0.85 bar, om ervoor te zorgen dat het sap zo puur en elegant mogelijk is. Hierna is het rechtstreeks in een betonnen ei gegaan van 1600L voor de fermentatie en opvoeding. Tijdens het opvoeden zijn de wijnen niet overgestoken. De wijnen zijn gebotteld in mei 2018. De wijnen zijn niet geklaard en gefiltreerd voor het bottelen en ook is er geen SO2 toegevoegd. 

Houtopvoeding

Geen houtopvoeding.

Bestellen