Die Bastaard 2016 (uitverkocht)

HerkomstZuid-Afrika, Swartland
Druivenras(sen)Mourvèdre, Cinsaut
Smaaktype
Alcoholpercentage12.5%
Serveertemperatuur17 – 19°C
Bewaarperiode4 tot 6 jaar
BeschikbaarheidHelaas, alleen nog in onze privé kelder

Lotte over deze wijn

Die Bastaard, voor mij hét vuilnisbakken-hondenras. Ik ben met dit soort honden opgegroeid: Doen waar ze zin in hebben, lekker recalcitrant. Eigenlijk net als deze wijn. De bodem is een combinatie van Koffieklip (ijzerhoudend steen) en decomposed graniet (het oudste gesteente van de wereld). Voor de beide duivenrassen eigenlijk de allerbeste bodem. Door het droge jaar 2016 waren alle druiven erg klein. Daarom koos ik voor deze blend, die nog niet vaak gemaakt was in de regio. Ik heb ze samen laten fermenteren en daarna, door met eigen voeten te trappen, de hoed niet droog laten worden. Het resultaat mag er zijn. De samenspelende aroma’s van de beide druivenrassen is iets magisch. Daarom de naam Die Bastaard. Twee druivenrassen die ‘niet bij elkaar horen’ samengevoegd. Ik ben er enorm trots op!

Wijngaard

De wijngaard is aangeplant in 2005, alle wijnstokken zijn Gobelet gesnoeid (Bush Vines). Vanaf 2013 wordt er biologisch gewerkt in de wijngaarden en worden er zo min mogelijk chemicaliën gebruikt. De bodem bestaat vooral uit zand/verweerd graniet en Malmesbury leisteen. Dit is belangrijk voor structuur en frisheid in de druiven. De wijngaard heeft een helling die richting het zuidwesten ligt. 

Vinificatie

100% whole bunch fermentatie op de schillen. De fermentatie wordt vrij warm gedaan, zo rond de 30 graden Celsius. De wijn heeft 10 dagen op de schillen gefermenteerd en is daarna op de schillen gebleven ‘post ferment’ voor nog eens 22 dagen om een goede integratie van de tannines te krijgen.

Houtopvoeding

De wijn is na het persen gerijpt in oudere Franse eikenhouten vaten voor ongeveer 11 maanden.

Smaakomschrijving