Dag 15: Mende – Valence

 

We drinken: Côte Rôtie, Vieilles Vignes, Eric Texier, Rhône, 2008

Welkom in de Rhônevallei, de oudste wijnstreek van Frankrijk. Hier is voor ieder wat wils. Wit, rood, rosé, mousserend en zelfs zoete wijn. Alles. Het terroir is hemels en waanzinnig divers. Van het kalkhoudende leisteen in het noorden tot aan de ronde keien (galets roulés) in het zuiden. We drinken een echte klassieker: de Côte Rôtie van Eric Texier. De wijngaard van deze wijnmaker ligt ten noorden van de finishplek Valence. Hier is de syrah-druif de hoofdrolspeler. Meer ten zuiden is de grenache de baas. Maar onderschat zeker de witte wijnen uit de Rhônevallei niet ;) Gelukkig is Eric Texier van alle markten thuis en heeft hij al deze wijnen in zijn portfolio.

Verkrijgbaar via: A Taste Affair.

 

Santé

De redding van de witte Rhône

De witte wijnen uit de noordelijke Rhône hebben meerdere malen mijn ‘sommelier-leven’ gered. Het is soms zo moeilijk om de perfecte wijn/spijs-combinatie te vinden. Zeker wanneer een gerecht zowel zure, bittere als umami-tonen bevat. Meerdere malen heeft de witte Rhône tot de perfecte combinatie geleid. De druivenrassen uit deze streek hebben een bijzonder karakter: marsanne en roussanne hebben zowel florale toetsen maar zijn ook iets vettig. Dat zorgt voor veel spanning in de wijn. Perfecte wijnen in combinatie met gerechten die zowel frisse als vettige elementen bezitten. Denk aan een gebakken coquille met venkel en een jus met citrusvruchten.

 

Tot mijn grote vreugde planten steeds meer wijnboeren uit andere streken deze rassen aan. Maar helaas komen ze niet vaak als monocépage (wijn van één druivenras) op de markt. Toch herken je ze snel in blends. Ik zeg: ‘Meer marsanne en roussanne!’ 

Over Lotte