Rustdag in Pau

 

We drinken: Sauvignon blanc, Supernatural, Hawke’s Bay, Nieuw-Zeeland, 2014

Welkom in Zuid-Frankrijk. Hier gaat alles er wat ruiger aan toe. Dé sport hier is namelijk rugby. Misschien wel mijn favoriete sport… Wat is er nu mooier dan op deze rustdag een potje rugby te spelen! Maar wat te drinken daarna? Het rugbyland bij uitstek is natuurlijk Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelanders zijn heersend wereldkampioen. Dat kan overigens binnenkort veranderen als in oktober de wereldkampioenschappen plaatsvinden in Engeland. Spannend!

Vanzelfsprekend drinken we deze dag een sauvignon blanc, maar wel een bijzondere: The Supernatural uit Hawke's bay. Een stuivende sauvignon mét een ruig randje, zoals het hoort. Geheel biodynamisch en in een supergave fles. Deze gaat niet mee naar de glasbak maar we zetten ’m met een kaars erin op tafel!

 

Cheers!

Sauvignon voor bij het eten

Ik ben helemaal weg van de sauvignon-stijl van The Supernatural. Ik heb de wijn geschonken in Oud Sluis, Pure C en The Jane, en de stijl verrast me steeds weer. De wijn lijkt in geen enkel opzicht op de andere sauvignons uit Nieuw-Zeeland. Hij combineert perfect met verschillende gerechten, valt niet weg en is stuivend zonder overdreven aanwezig te zijn. Van de ‘aroma’s’ kattenpis en buxus – bekende begrippen in de proefnotities van Nieuw-Zeelandse sauvignons – heeft deze wijn nog nooit gehoord. Dat heeft hij te danken aan de natuurlijke stijl van wijn maken van Gabrielle Simmers.

 

Gabrielle Simmers

Tijdens de Vinexpo (een wijnbeurs in Bordeaux) heb ik Gabrielle Simmers beter leren kennen. Ik hielp haar bij het promoten van kleine, biologische wijnmakers uit Nieuw-Zeeland. Gabrielle is opgeleid als geologe en kan heel poëtisch vertellen over verschillende gesteentes. Een erg inspirerend, gedreven en krachtig persoon!

Gabrielle streeft naar perfectie: mooie, geïntegreerde zuren, een laag alcoholpercentage, een uitstekend terroir én veel elegantie. Haar wijngaarden zijn perfect aangeplant op de kalkhoudende Tuki Tuki-heuvels, niet ver van de kust. De trossen van de sauvignon zijn heel klein waardoor ze super geconcentreerd zijn en heel veel smaak bezitten. De hele wijngaard wordt biodynamisch bewerkt. Ook in de wijnkelder voegt ze geen chemicaliën aan de wijn toe. Hij is geheel puur en natuurlijk. Vandaar de naam: Supernatural. Simmers maakt ook een sauvignon en een pinot gris met een schilcontact van 3 weken. Deze zijn nog iets ruiger. Waanzinnig!

Over Lotte