Dag 9: Vannes – Plumelec

 

We drinken:  Cour-Cheverny, Romorantin, Loire, Phillipe Tessier, 2013

We zijn er bijna… we zijn er bijna… Maar nog niet helemaal. Bijna in de Loirevallei. Oké, nog nét niet, maar dichtbij genoeg voor een glas stuivende witte Loire. Nu kan Phillipe Tessier deze als geen ander maken. Daarom drinken we vandaag de Cour-Cheverny, van een kleine appellatie waar als enige plek ter wereld de romorantin-druif is aangeplant . Waarom deze druif niet op de ‘beschermde-rassenlijst’ staat, is mij een groot raadsel. De wijn is perfect voor de zomer: lekker, goede zuren, fris en heel stuivend. De kalksteen waarop de druif groeit, geeft de wijn een heerlijk rauw randje in de afdronk. Perfect in combinatie met schaal- en schelpdieren, rauw of gebakken. Probeer ’m eens met handgedoken coquilles uit Le Havre!

 

Mmmm… smullen!

De Loire heeft nog meer, veel meer, goede wijnmakers. Een kleine selectie van mannen:

(Tja, helaas zijn het alleen mannen…)

 

Nicolas Joly, de eerste

- Savennieres, Coulée de Serrant.

Bankier, totdat hij zijn wijn-passie ontdekte. Hij was de eerste die biodynamisch ging werken. Wat een goed idee.

 

Jonathan Paboit, de sauvignon blanc-man

- Pouilly-Fumé, Eurythmie

Een jonge hond met heel veel ambitie en heel veel goede sauvignon blancs.

 

Thierry Germain, de cabernet franc-man

- Saumur-Champigny, Terres Chaudes

Zijn cabernet francs zijn top. Maar minstens zo goed is de Saumur Blanc l’Insolite.

 

Vincent Carême, de chenin blanc-man

- Vouvray, Ancestrale

Getrouwd met een Zuid-Afrikaanse, specialist in mousserend en chenin blanc.

 

Vincent Gaudry, de pinot noir-man

- Sancerre Vincengétorix

Pinot noir met heel veel klasse!

Over Lotte