Dag 2: Utrecht – Neeltje Jans

 

We drinken: De Kleine Schorre, Blanc, Pinot Blanc en Auxerrois, 2013

 

Ja, we blijven nog even in Nederland. Vandaag gaan we ook echt langs wijngaarden. Want behalve heerlijke oesters, mossels en kreeft – de Oosterschelde-kreeft - heeft Zeeland ook wijn. De wijngaarden staan niet ver van de finish in Schouwenduivenland. Oud Sluis had de wijn die hiervandaan komt op de kaart staan en wie businessclass vliegt bij KLM kan er ook van proeven: De Kleine Schorre. Puur, zuiver, eerlijk en vooral heel erg Zeeuws.

Het gezellige van deze wijngaard is dat er ook een heel leuke camping bij zit. Nederlandser kan het haast niet. Hier sla je je tentje op naast de wijngaarden, momenteel tien hectare. Hoe kan het dat hier zulke goede wijn wordt geproduceerd? Het geheim is dat de wijngaarden op een oude rivierbedding staan. Door de leem maar ook door oude schelpen is hier een soort kalk ontstaan. Dit zorgt voor een perfect en voor Nederland uitzonderlijk terroir. Mede dankzij de ligging van de wijngaarden hoeven de planten zich niet teveel zorgen te maken dat ze het te koud krijgen. Er zijn hier genoeg zonuren en de zonintensiteit is hier hoog. Helaas helpt de global warming hier ook aan mee.

 

De Kleine Schorre blijft dicht bij zichzelf. De wijnhoeve plant alleen druivenrassen aan die hier volledig tot hun recht komen. Geen rode druivenrassen, wel mousserende wijn en zelfs een druivendistillaat. En de wijnen zijn ook nog betaalbaar. Altijd leuk om je buitenlandse gasten te verwennen met een verfrissende Zeeuwse Rivaner. En zeker op de dag dat de Tour bijna dóór de wijngaarden fietst.

 

Mijn favoriet is de mousserende wijn, de Brut de Zélande hun mousserende wijn.

 

Te koop via de website van De Kleine Schorre. Ook de camping kun je hier boeken.

Over Lotte