Dag 14: Rodez – Mende

 

We drinken: Mas de Daumas Gassac, Rouge, 2007

Dit is het gebied van de lammetjes, de Lozère. De beelden van deze etappe zullen ongetwijfeld fantastisch zijn! Veel panoramaplekken, natuurschoon en glooiende heuvels met lammetjes. Ten zuiden van deze etappe ligt het departement de l’Hérault. Alsof Moeder Natuur het zo bedacht heeft, bevinden zich hier de wijngaarden van Mas de Daumas Gassac. En die leveren een rode wijn die perfect past bij een pittig lamskoteletje. De wijn is op basis van de cabernet sauvignon. Doordat de druivenrassen niet gekloond zijn, proef je de echte, ‘authentieke’ smaak van de druif.

Verkrijgbaar via: Okhuysen

 

Santé

Klonen

In de jaren vijftig was het klonen van druiven een echte hype. Hierdoor werden ziektes overwonnen en verdubbelde de opbrengst van de wijnstok. Er zat alleen één nadeel aan: het eigen karakter van de druif kon door het klonen veranderen. De wijnmakers van Mas de Daumas Gassac doen hier niet aan mee. Zij zweren bij niet-gekloonde rassen. Ook hun witte wijn is overigens het proberen waard is. Deze is op basis van chardonnay, petit manseng en viognier. Het is wel een wijn waarbij gegeten mag worden. Wil je de wijn echt laten spreken, kies dan voor gegrilde vis.

 

Zelf ben ik een groot fan van de wijnen van Mas de Daumas. Toen ik in 2013 de Gault Millau Awards won voor Talentvol sommelier van het jaar kreeg ik hiervan twee dozen cadeau. Hier was ik dolgelukkig mee. Was ja… Inmiddels heb ik alle flessen leeggedronken. Verrukkelijk!

Over Lotte