Dag 11: Pau – Cauterets

 

We drinken:  El terroir, Domaine Lupier, Navarra, Spanje, 2009

Vandaag een rit met enkel bergen. De renners banen zich een weg door de mooie Pyreneeën. Deze rit vol traditie – met de machtige Tourmalet – eindigt bijna in Spanje. Vanuit Cauterets zien we bijna de wijngaarden van Navarra liggen, aan de andere kant van de grens. Hoog in de bergen liggen hier pareltjes van wijngaarden verstopt. Een van mijn favoriete wijnen komt hier vandaan: de Domaines Lupier. Dat is niet omdat lupier wolf betekent. Hier is de garnacha-druif heer en meester en bij het openen van een fles weet je meteen waarom. Puur, kracht, pittig en ook nog eens geheel biodynamisch. Een heerlijke wijn voor bij een BBQ of gewoon bij stokbrood met worst.

 

Salud!

Oude wijngaarden

Zonder de eigenaren, ‘wijnfanaten’ Enrique en Elise, zouden deze wijngaarden al lang zijn gerooid. Zij vonden in Navarra 27 pareltjes van wijngaarden, met een gemiddelde leeftijd van 81 jaar! De oude druivenstokken hebben jaren geploeterd om dieper en dieper het terroir in te gaan. Dat levert geweldige wijnen op. Het grote nadeel is dat de stokken door het harde werken niet veel druiven leveren. En helaas worden de druivenkwekers in kwantiteit en niet in kwaliteit uitbetaald. Je ziet dan ook dat veel kwekers in de regio de oude planten vervangen door jongere versies….

Wijnfanaat

Enrique en Elise produceren sinds 2008 op Domaines Lupier jaarlijks 2 cuvées van enkel de garnacha. Deze druif komt geheel tot zijn recht in deze wijnen. Zalig van het begin tot het eind. Ook proeven? Dat kan via de website van Anfors.

Over Lotte