Dag 19: Saint-Jean-de-Maurienne – La Toussuire
We drinken: Crémant de Jura, BBF, Stéphane Tissot, Jura
Tijd voor de beste mousseerde wijn buiten de Champagne: de BBF, Crémant de Jura van Tissot. Deze wijn komt uit de streek ten noorden van de Savoie: de Jura. Vaak worden deze gebieden onterecht in één adem genoemd. De Jura heeft een veel levendiger wijncultuur en produceert interessantere wijnen dan de Savoie. Veel wijnmakers hier durven de stap naar de biodynamische wijnbouw te maken. Zo ook Stéphane Tissot, wiens hele gamma fantastisch is. Zijn mousserende wijn, gemaakt volgens de méthode champenoise, is mijn favoriet. Liever nog noem ik hem mijn BFF, ‘Best Friends Forever’.
Te koop via: www.geluksdruif.nl en www.swaffou.be
Santé
52 maanden!
Eigenlijk heet deze cuvée BBF, dat staat voor Blanc de Blanc élevé en Fut. Vakjargon voor een wijn op basis van chardonnay (blanc de blancs) met houtlagering (élevé en fut de chêne). Na een jaar op vat gaat de wijn voor de gigantisch lange periode van 52 maanden ‘sur lattes’. Door de lange rijpingsperiode ontstaan er veel briochetonen, rijpe appel, toast en een heel elegante bubbel. Tissot maakt de wijn extra-brut en voegt geen suiker toe, wat de wijn een heel droge en frisse afdronk geeft. BFF valt met heel veel lekkernijen te combineren, zoals gepocheerde oesters. Maar ook ‘solo’ is hij heerlijk!