Dag 17: Digne-les-Bains – Pra-Loup

 

We drinken: Viré-Clessé, E.J. Thevenet, Domaine de la Bongran, Mâcon, 2009

Deze rit is een eerbetoon aan de Franse renner Bernard Thévenet, die precies veertig jaar geleden zijn eerste Tour won. We drinken de wijn die zijn naam draagt. Thévenet groeide op in de befaamde wijnstreek Bourgogne als zoon van een eenvoudige boer. Zijn ouders wilden graag dat hij ook boer werd, maar Bernard koos voor de wielersport. Gelukkig zijn er genoeg Thévenets die wel voor de wijn hebben gekozen.

Geen familie, maar even eigenwijs als Bernard is Jean Thévenet uit de Mâcon. Deze wijnmaker produceert een waanzinnige, biologische chardonnay met veel toetsen van exotisch fruit en specerijen, en met een ronde afdronk. Deze wijnen kunnen geweldig ouderen.

 

Verkrijgbaar via: Sanders Wijnkopers.

Morgon

In de Bourgogne zijn meer wijn makende Thévenets. Qua witte wijn steekt Jean hier met kop en schouders bovenuit. Maar voor de beste rode moeten we ons verplaatsen naar het dorpje Morgon in de Beaujolais. Uit dit dorp kwamen in de jaren vijftig de eerste ‘vin naturels: natuurlijke wijnen zonder toevoegingen van chemicaliën. Dus ook geen zwavel! De pionier op dit gebied was Marcel Lapierre. Maar ook Jean-Paul Thévenet behoorde tot de eersten die de stap naar het natuurlijke durfden te wagen. Zijn wijnen zijn heel bijzonder, super elegant en bijna fluweel. Te koop via wijnkoperij De Loods.

Over Lotte