Dag 1: Utrecht – Utrecht

 

We drinken: jenever van Staffhorst

 

Staffhorst Jenever bestaat al meer dan 180 jaar. In de jaren 70 is het familiebedrijf overgenomen door Henkes/Bols en moest de Utrechtse distilleerderij sluiten. Maar in 2003 zet Bastiaan Staffhorst, inmiddels de vijfde generatie Staffhorst, samen met Arjan Smit van distilleerderij De Pronckheer de traditie voort. Naast jenever op basis van mout is eau de vie een van hun specialiteiten. Dit is een distillaat van fruit dat zijn oorsprong vindt in de Elzas. Mijn favorieten zijn de klassieke jenever en de eau de vie van peer. Beide heel erg zuiver en vooral ook zacht, niet te straf.

Delicieus is een cocktail gemaakt van jenever. Mijn all time favorite is de Negroni. Een zeer klassieke cocktail met een heerlijk bittertje. Eigenlijk maak je die op basis van gin maar ik gebruik voor de gelegenheid jenever van Staffhorst. Het recept:

 

1 shot jenever Staffhorst

1 shot Campari

1 shot rode vermout *Neem geen Martini maar liever de vermout van Sacred uit Londen (te koop via Partners in Wijn) of de Belsazar uit Baden. Deze vermouts zijn heel kruidig en zacht, ook subliem om puur te drinken.

 

*Alles roeren en serveren met ijs en een sinaasappelschil voor het extra bittertje.

 

De jenevers en eau de vie zijn te koop via Staffhorst Jenevers.

 

 

Zijn cocktails en jenevers niet ‘jouw ding’? Wees gerust. Utrecht maakt weliswaar geen wijn, maar wijn serveren is geen enkel probleem. Geniet van een heerlijk glas bij een van deze drie wijnbars in Utrecht. Of bij alle drie ;)

 

Wijnbar VinVin

Rubens proeflokaal

Wijnbar Lefèbvre

 

Santé

Over Lotte