Dag 6: Abbeville – Le Havre

 

We drinken:  Chablis, Terroir de Chablis, Patrick Piuze, 2013

Oh wat zijn de kliffen van de Pays de Caux mooi! De spierwitte krijtrotsen die als waakhonden de Franse kust beschermen zijn magisch om te zien. Ook in de Champagne en Chablis vind je deze grondsoort. Daarom vind ik dit een goed moment voor een chablis met dezelfde uitstraling als de rotsen: zuiver, woest elegant en voor altijd in je geheugen gegrift. De chablis van de Canadees Patrick Piuze is weergaloos goed en loepzuiver. Zelfs zijn basiswijn Terroir de Chablis smaakt al top.

 

Santé

Een Canadees in Chablis?

Patrick Piuze maakt pas sinds 2008 wijn in de Chablis. Hij bezit geen eigen wijngaarden en koopt zijn druiven alleen van boeren met het beste terroir. Toch wel bijzonder, een Canadees in de Chablis, niet? Zeker als je weet dat Patrick helemaal niet uit een ‘wijnnest’ komt. Op 18-jarige leeftijd ontmoette hij Michel Chapoutier, de bekende wijnmaker uit de Rhône. Hij besmette Patrick met het ‘wijnvirus’ en het kwaad was geschied. Na veel stages te hebben gevolgd, streek Patrick uiteindelijk neer in het mooie Chablis.

 

Alles in de wijngaard

Door goede connecties en hulp van telers lukt het Patrick ieder jaar weer om de mooiste druiven te bemachtigen. Daarvoor selecteert hij alleen wijngaarden van 40 jaar en ouder. Het hele jaar is hij bezig de wijngaarden te controleren en ze zo nodig nog meer liefde te geven.

Alleen in de kelder doet hij bijna niets. Gisten gebeurt op natuurlijke wijze en van filtering is geen sprake. Nu al wordt hij als een van de groten in de Chablis gezien.

 

Alle wijnen zijn te koop via de importeur: Pasteuning. Check de website!

Over Lotte