Volkskrant, 16 september 2018
NRC, 29 september 2018
Website Gilde van Sommeliers
Op mijn 23ste werd ik sommelier bij restaurant Oud Sluis en werd mijn droom werkelijkheid. Een droom die langzaam is ontstaan. Van huis uit heb ik het gastronomische leven namelijk niet meegekregen. Mijn ouders gingen nooit uit eten. Maar mijn opa en oma namen me wel eens mee naar een restaurant, wat voor mij een waar genot was. En van mijn tante leerde ik hoe ik taarten en koekjes kon bakken. Maar verder ging het niet.
Op avontuur in Nieuw-Zeeland
Toen ik op mijn 18e alleen naar Nieuw-Zeeland vertrok, kon ik dan ook niet vermoeden dat ik hier mijn passie zou ontdekken. Na een maand rondreizen op het Noordereiland, zette ik mijn avontuur voort op het noordelijkste puntje van het Zuidereiland. Helemaal blut.
Hoewel ik nog nooit in de horeca had gewerkt, blufte ik me naar een baan als waitress bij het viersterrenhotel Portage. Voor mij was en ís dit nog steeds de mooiste plek van de wereld. Portage bleek ook nog eens de beste leerschool die ik mij kon wensen. Ik leerde er van alles over de mooie Nieuw-Zeelandse wijnen. Kiwi’s zijn heel trots op hun wijnen. Ze vertellen er ook graag over.
Jongste sommelier van Nederland
Na een jaar moest ik terug naar Nederland en mocht ik als assistent-sommelier aan de slag bij Jamie Oliver. Daar ontmoette ik zijn hoofd-sommelier. Ik had mij een man strak in het pak voorgesteld. Ik plaats daarvan stond er een waanzinnige Australische surf-dude voor me. En hij wist ook nog eens heel veel van wijn.
Mijn volgende functie was sommelier bij het Haagse restaurant Seinpost. Tijdens mijn sollicitatie werd me verteld dat het restaurant een Michelin-ster had. Maar wat dat precies was? Na thuiskomst eerst maar eens googelen…
Bij Seinpost lag de lat hoog. Heel hoog. Het was zwemmen of verzuipen. Ik besloot te zwemmen en haalde als jongste cursist ooit mijn vinologiediploma. Al mijn vrije tijd besteedde ik aan wijn.
Mijn eerste wijnoogst
Na een jaartje Seinpost werd ik sommelier bij het Haagse sterrenrestaurant Calla’s. Dit restaurant was minder klassiek, wat heel andere uitdagingen gaf. Maar omdat ik graag eens een wijnoogst wilde meemaken, besloot ik naar Portugal te gaan. Ik was toen 21 en mocht meelopen bij Quinta do Vale D. Maria.
In ’t Zilte, een tweesterrenrestaurant in Mol (België), zette ik mijn volgende stap. Hier leerde ik het bourgondische leven kennen. Tussen de werkzaamheden door ben ik drie maanden in Australië geweest om ook daar een oogst mee te kunnen maken. Dit was bij Rockford, een van de mooiste en beste wineries in Barossa Valley. Bij dit ‘culthuis’ ervoer ik dat een wijnmaker ook echt een boer moet zijn. Bij wijn maken draait namelijk alles om de natuur.
Toptijd bij Sergio Herman
Ik was 23 toen Sergio Herman me vroeg om in zijn restaurant Oud Sluis te komen werken. Dat ik mocht werken bij de beste chef van Nederland, op het allerhoogste niveau... Iedere dag zette ik alles op alles om het beste uit mezelf te halen. Een betere baan had een perfectionist als ik zich niet kunnen wensen. Het was een toptijd. De mensen die ik ontmoette en de gerechten die ik mocht proeven waren magistraal. En ik mocht ook nog eens de mooiste wijnen drinken en de beste wijngaarden ter wereld bezoeken.
In die tijd heb ik zelf een champagne mogen samenstellen van Jerôme Dehours. En een witte en rode wijn via Gayda Langeudoc. Deze zijn nu te koop bij een ander restaurant van Sergio Herman: Pure C. Hier werd ik na de sluiting van Oud Sluis restaurantmanager en wine director. In die tijd heb ik ook de wijnkaart samengesteld van The Jane, Sergio’s nieuwe restaurant in Antwerpen. Hier deed ik ook de wijn-spijscombinaties.
Swartland here I come!
Nu heeft mijn passie voor wijn mij naar Zuid-Afrika gebracht. Ik zit in Swartland, mijn favoriete wijngebied! Hier ga ik wijn maken onder begeleiding van Johan Meyer in een gebied waar ook Intellego en veel andere kleinschalige wijnen worden gemaakt. Alles puur natuur. Want daar sta ik voor. Spannende wijnen met een verhaal, wijnen die vooral in de wijngaard worden gemaakt. Zonder toevoegingen van chemicaliën en pesticiden. Dus een wijn waarvan je echt de druif proeft. Ik word een Swartland cowboy!