De stichting WineWolf Foundation is opgericht ter nagedachtenis aan vinoloog Lotte Wolf, die op 11 september 2018 op 32-jarige leeftijd overleed.
De WineWolf Foundation wil Lottes liefde en enthousiasme voor wijnen levend houden met activiteiten in de wijnwereld die zij een warm hart toedroeg.
Over Lotte
Al jaren reis ik de wereld over op zoek naar de mooiste wijnen. Want wijn is mijn passie. Een passie die ik graag met je deel, in de hoop dat ik je kan aansteken met het wijnvirus.
BLOG
LOTTE WOLF:
TOUCH OF DUTCH
Wijnmaken zat altijd al in mijn bloed, en zoals je weet kruipt bloed waar het niet gaan kan. Ik ben als Sommelier drie keer op wijnmaak-stage gegaan om de kneepjes van het vak te leren. De combinatie van Sommelier-schap en wijnmaken was voor mij de ultieme Dream Come True!
2018
14 mei
Amsterdam
In 2015 stopte Oud Sluis en nam ik na 6 jaar afscheid van Sergio Herman. Het was een logische stap om daarna zo snel mogelijk wijn te gaan maken. Dit keer koos ik Swartland, Zuid-Afrika. Dat is voor mij hét gebied met verreweg de meest inspirerende wijnmakers. Al jarenlang schonk ik hun wijnen met liefde in de toprestaurants waar ik werkzaam was. De puurheid van dit authentieke wijngebied lag in het verlengde van mijn eigen levensmotto: ‘Wijnmaken doe je met je hart en niet volgens de regels’. Ik kwam terecht bij één van de befaamde Swartland Cowboys: Johan Meyer. Hij nam me op sleeptouw en in dat jaar mocht ik voor het eerst mijn eigen wijn maken van mijn lievelingsdruif: De Mourvèdre. Helaas brandde de ruimte waar deze wijn (genaamd ‘De Wortel’) opgeslagen was af. Nu zijn er nog maar 72 flessen over, maar die houd ik lekker voor mezelf!
Deze gebeurtenis heeft me niet ontmoedigd. Integendeel, het heeft me juist geïnspireerd door te gaan met de soms ondankbare job als wijnmaker. Sinds 2016 produceer ik daar mijn eigen wijnen onder de naam ‘Lotte Wolf: Touch of Dutch’. Ik ben nog steeds sommelier bij Sofitel Legend the Grand, Bridges, dus kan er helaas niet het hele jaar zijn, maar gelukkig is het in Zuid-Afrika heel normaal om wijngaarden te leasen. Dit komt omdat je eigenlijk alleen maar grote kavels kan kopen en niet kleine stukjes wijngaard. Gelukkig heb ik goede connecties, dus kan ik makkelijk aan mooie druiven komen. In 2016 heb ik drie wijnen gemaakt die je eigenlijk gedurende een mooi diner zou kunnen drinken: Een Semillon bij je voorgerecht, een lichte Grenache voor je tussengerecht en dan een wat zwaardere Mourvèdre-Cinsault blend voor je hoofdgerecht. Misschien krijg ik het voor elkaar nog een zoete wijn te produceren voor het nagerecht.. Ik ga het wellicht proberen in 2020, ik doe mijn best!
Mijn voorliefde voor natuurlijk gemaakte wijnen komt niet uit de lucht vallen: ik drink zelf mijn wijnen namelijk het liefst Unfined en Unfiltered. Alles puur natuur, spannende wijnen met een mooi verhaal, dat altijd begint in de wijngaard. Uiteraard zonder toevoeging van chemicaliën en pesticiden, met de druif zelf als hoofdrolspeler.
Ik hoop jullie te kunnen overtuigen van mijn visie.. Proef het zelf! Tjorts! Geluk en Gesondheid! Proost!!!
ONKRUID VERGAAN NIE
Onkruid vergaat niet... Mijn levensmotto!
Maar ook het motto van deze druif, want de Semillon geeft wijnen die vaak tientallen jaren kunnen ouderen. Het is in mijn visie een beetje ondergeschoven kindje. Maar eentje met enorme potentie en misschien juist daardoor mijn favoriete druif. Het geheim van een eeuwige jeugd! De regio Hemel en Aarde Ridge (waanzinnig mooie naam) ligt in Hermanus, een uur rijden ten Oosten van Kaapstad. Hier bevinden zich mijn Semillon wijngaarden. Het is hier iets koeler omdat het dichtbij zee ligt. De bodem is een combinatie van een ijzerhoudend roodkleurig gesteente, genaamd Koffieklip en Koue Bokkeveld Shale. De wijn heb ik gemaakt in mijn kelder in Stellenbosch. Ik plukte de druiven ‘s ochtends vroeg, perste ze in de winery en heb ze daarna laten rusten in houten vaten van 300 liter. Pas na negen maanden heb ik de wijn gebotteld, met een klein beetje sulfiet om de grote oversteek naar Nederland vlekkeloos te laten overleven. Alles geheel volgens mijn wijnmaak-filosofie: Unfined en Unflitered. De wijn is een kameleon bij veel visgerechten: Probeer maar eens gerookte makreel of zalm. Maar bij een stukje gebakken tong houdt ie zich ook goed overeind.
KING ARTHUR
Een rasechte Swartland Grenache en tevens een hommage aan mijn oom Peter Arthur die in 2015 overleed. Mijn oom was een beetje als de Grenache: Gesloten, maar open wanneer ik hem nodig had. Net als deze wijn een man met veel diepte en laagjes.
De wijngaarden liggen in het hart van Swartland, op een zeer warme helling van schist-bodem. De ideale condities voor de zon-minnende Grenache. Ik heb de extractie van de wijn beperkt door één keer per dag met mijn blote voeten de hoed onder te trappen. De Grenache heeft altijd iets meer tijd om los te komen, dus ik heb de druiven lang laten inweken. Na een paar weken opende hij zich en leefde helemaal op.
Ik heb een elegante wijn ervan gemaakt. Eentje om te schenken bij rijkere visgerechten of lichte vleesgerechten.
DIE BASTAARD
Die Bastaard, voor mij hét vuilnisbakken-hondenras. Ik ben met dit soort honden opgegroeid: Doen waar ze zin in hebben, lekker recalcitrant. Eigenlijk net als deze wijn. De bodem is een combinatie van Koffieklip (ijzerhoudend steen) en decomposed graniet (het oudste gesteente van de wereld). Voor de beide duivenrassen eigenlijk de allerbeste bodem. Door het droge jaar 2016 waren alle druiven erg klein. Daarom koos ik voor deze blend, die nog niet vaak gemaakt was in de regio. Ik heb ze samen laten fermenteren en daarna, door met eigen voeten te trappen, de hoed niet droog laten worden. Het resultaat mag er zijn. De samenspelende aroma’s van de beide druivenrassen is magisch. Daarom de naam Die Bastaard. Twee druivenrassen die “niet bij elkaar horen” samengevoegd. Ik ben er enorm trots op!
MISSET HORECA
Met regelmaat schrijf ik over mijn ervaringen als sommelier.
Hoe kunt u uw gasten verrassen met wijn en welke nieuwe ontwikkelingen zijn er op wijngebied?
2017
17 februari
Amsterdam
"Harolds Wijnpanel" in Het Parool
Vier weken lang heb ik, samen met Iris van Lunenburg, de wijnkeuze van Harold Hamersma mogen proeven aan de voortreffelijke eettafel van mevrouw Hamersma.
2016
29 mei
Amsterdam
Tour du Vin
Trek je wielrennerspakje aan, scheer je benen en smeer je goed in. En plof vervolgens lekker op de bank met een glaasje wijn. Ik neem jullie namelijk mee op de Tour du Vin. Op mijn Ronde van Frankrijk. Want Frankrijk is hét wijnland bij uitstek. De Tourrenners fietsen zelfs door de wijngaarden. Er is dus geen ontkomen aan: ook jij gaat deze weken goede wijn drinken. Welke? Voor iedere Tourdag heb ik een bijzondere wijn geselecteerd uit de streek waar de renners zich op dat moment bevinden. Dus ga met me mee op reis! En santé!
2015
26 juni
Amsterdam
Een glaasje madeira my dear?
Ik herinner me hoe mijn oma tijdens het koken stiekem af en toe een slokje madeira nam. Ze gebruikte de drank voor in de soep. Wie doet dat nog? Waar is de madeira eigenlijk gebleven? Terwijl in wijnwinkels het aanbod minimaal is, kunnen sommeliers niet zonder. Omdat ik er zelf ook graag mee werk, besluit ik naar Madeira af te reizen.
2015
14 januari
Hilversum