Touch of Dutch: De wilde wijnen van Lotte Wolf | Perswijn

De Britten mogen dan Meghan Markle hebben, wij hebben Lotte Wolf. De topsommelier en Wine Wolf Lotte is minstens zo prikkelend en leuk als de koninklijke bruid. Net zo ambitieus, uitgesproken, classy, recalcitrant en betrokken. Maar Lotte heeft zelfs nog een beetje meer. Namelijk haar eigen wijn. A Touch of Dutch uit Swartland, Zuid-Afrika. Eat this, Meghan Markle!

Afgelopen donderdag presenteerde Lotte Wolf – Wine Director in Charge of Bridges – aan een klein gezelschap haar drie Zuid-Afrikaanse jonggeborenen onder de naam ‘Lotte Wolf: Touch of Dutch’. Volgens de biodynamische wijnkalender op een bijzonder slechte (wortel)dag, terwijl ze daar eigenlijk heilig in gelooft. Én een paar maanden later dan gepland. “De wijnen waren nog niet helemaal wakker en dat kun je natuurlijk niet maken als je zelf sommelier bent.” Maar worteldag of niet, haar wijnen waren indrukwekkend en – nog belangrijker – verleidelijk lekker.

Puur natuur

De namen Onkruid Vergaan Nie (sémillon), King Arthur (grenache) en Die Bastaard (mourvèdre, cinsault) laten geen twijfel over hun herkomst. Het authentieke Swartland, Zuid-Afrika is Lotte’s tweede thuis. Daar waar je nog met je kont tegen de krib kan, gekke sprongen maken en gewoon doen wat je zelf wilt. “Wijnmaken doe je met je hart en niet volgens de regels. Unfined en unfiltered. Ik wil spannende, natuurlijk gemaakte wijnen met een mooi verhaal dat begint in de wijngaard. Met de druif zelf in de hoofdrol, zonder toevoeging van chemicaliën en pesticiden.” Ondanks haar drukke sommeliersbestaan brengt Lotte twee maanden per jaar bij haar Zuid-Afrikaanse druiven door. Daar vindt ze volgens eigen zeggen haar nirvana. “Als druivenstok zou ik hier ook gelukkig zijn!”

Lotte, the story

In De Nieuwe Garde (het NCRV-programma waarin Lotte als een van de jonge toptalenten werd gevolgd op hun weg naar de absolute top binnen hun vakgebied) is ze als dertienjarige uitbundig champagne-drinkend te zien. Maar de wijnziekte ontstaat pas echt als ze op haar achttiende backpackend door Nieuw-Zeeland trekt. Ze bluft zich er in een baan als waitress bij een viersterrenhotel. Daar blijkt wijn alles in zich te hebben waar ze blij van wordt: geologie, natuur en een hoog gehalte aan spektakel (aan tafel). Terug in Nederland ontdekt Sergio Herman haar en de twee werken zes jaar samen. In diezelfde periode doorloopt ze drie wijnmaak-stages. Na haar vertrek bij Oud Sluis in 2015 gaat ze wijnmaken met Swartland Cowboy Johan Meyer en begint ze bij restaurant Bridges van The Grand in Amsterdam. Een jaar later is ze toe aan het echte werk: wijn produceren onder haar eigen naam (met wolvenlogo).

Wilde witte Bordeaux enzo

De Sémillon, de Grenache en de blend van mourvèdre en cinsault zijn bedoeld om een volledig diner te kunnen omlijsten. De Sémillon (603 flessen) – van koelere, ijzerhoudende wijngaarden in de regio Hemel en Aarde – heeft negen maanden doorgebracht in 300-litervaten en is gebotteld met een minimale hoeveelheid sulfiet voor een vlekkeloos vervoer. Het resultaat is uitbundig en uitgesproken. Een soort wilde witte Bordeaux. Intrigerend en op en top gastronomisch.

De King Arthur Grenache (672 flessen) is een hommage aan haar complexe oom Peter Arthur (die in oogstjaar 2016 overleed). Hij was gesloten, gelaagd, maar bereikbaar op het juiste moment. Net als grenache eigenlijk. Vandaar dat Lotte deze druiven twee weken liet inweken. Én persoonlijk iedere dag met blote voeten de hoed erdoor stampte. Rustig afwachtend tot de druiven zich wensten te openen. Daarna nog gerijpt in twee jaar oude Franse vaten en wederom met minimaal sulfiet gebotteld. Het blijkt het wachten waard. We proeven King Arthur licht gekoeld: fris, lekker braambeszuurtje, open en elegant. Waar een beetje familie-ervaring al niet goed voor is.

Die Bastaard (672 flessen) kreeg zijn naam omdat de combinatie mourvèdre en cinsault eigenlijk niet past. Maar Lotte vindt de combinatie juist magisch. De druiven komen van dezelfde wijngaarden (ijzerhoudend steen, graniet) als die van Eben Sadie’s Columella en zijn extra geconcentreerd door het droge jaargang 2016. De wijn heeft een aangename structuur, diepgang en goede tannine, zeker met het prettige houtgebruik erbij. Net als de andere twee is dit spannend anders.

Koninklijk droompaar

Naast het sommelieren en het wijnmaken (en hier en daar een wijnartikel), vond Lotte ook nog even tijd om haar eigen prins Harry te ontmoeten. Bjorn van Aalst – maître sommelier bij Vermeer in Amsterdam – en zij vormen sinds vorig jaar het dream team van de jonge Nederlandse sommeliers. En waar Meghan was gescheiden, had Lotte al drie Zuid-Afrikaanse wijnkids. En al zijn ze niet van hemzelf, Bjorn is ondertussen trots op alle drie en bemoeit zich liefdevol met hun opvoeding. Deze wilde, Zuid-Afrikaanse wijnrebel vond haar echte liefde dus gewoon op Hollandse wijnbodem.

“Mijn ultieme droom is”, zei ze In De Nieuwe Garde, “om in mijn eigen wijnbar in Amsterdam mijn eigen wijn te schenken. En dat mensen dat dan ook nog lekker vinden…”

Lieve Lotte, mag al jou drome waar word en selfs meer!

Romy Kooij